Spaghetti diagram predstavuje jeden z nástrojov štíhlej výroby, ktorým možno identifikovať plytvania v procesoch. Často sa označuje aj ako „mapa fyzického toku“ alebo Point-to-Point flow chart.
Tento diagram umožňuje graficky znázorniť pohyb produktov, dokumentov alebo ľudí naprieč celým analyzovaním procesom.
Rozdiely od VSM alebo detailnej procesnej mapy:
- nepotrebné sekvencovanie procesných krokov,
- identifikácia a zvýraznenie plytvania v pohyboch,
- realizácia len na určitých úsekoch layoutu.
Postup:
- nákres všetkých objektov aktuálneho layoutu (možno využiť aj tlačenú elektronickú podobu layoutu )
- zakreslenie každého pohybu čiarov so šípkov ( možno využiť aj viaceré farby pre odlíšenie )
- každý pohyb = 1 čiara
- čím hrubšia a dlhšia čiara tým väčšie plytvanie
Vypracovanie takéhoto typu diagramu umožňuje náhľad na pohyb ľudí, materiálu, produktov alebo dokumentov z „vtáčej perspektívy“. Častým výstupom býva mapa, kde sa krížia rôzne farby čiar, čo evokuje potenciál na zlepšenie a reorganizáciu layoutu.
Načo možno využiť Spaghetti diagram?
- analýza toku produktu, materiálu, dokumentov / trás operátorov,
- meranie prejdenej vzdialenosti,
- meranie frekvencie pohybov,
- identifikovanie potenciálnych problémov,
- dlhé trasy,
- spätné trasy,
- obchádzky,
- navzájom sa krížiace trasy (kolízne body).
Tieto problémy môžu spôsobiť:
- dlhé priebežné časy,
- straty produktov,
- chyby,
- kolízie.
Benefity Spaghetti diagramu:
- identifikovanie plytvaní v layoute,
- identifikácia možností optimalizácie prepravy,
- identifikácia možností optimalizácie komunikácie,
- identifikácia možností optimalizácie alokácie zdrojov,
- identifikácia možností optimalizácie bezpečnosti.