SPAGHETTI DIAGRAM

Spaghetti diagram predstavuje jeden z nástrojov štíhlej výroby, ktorým možno identifikovať plytvania v procesoch. Často sa označuje aj ako „mapa fyzického toku“ alebo Point-to-Point flow chart.

Tento diagram umožňuje graficky znázorniť pohyb produktov, dokumentov alebo ľudí naprieč celým analyzovaním procesom.

Rozdiely od VSM alebo detailnej procesnej mapy:

  • nepotrebné sekvencovanie procesných krokov,
  • identifikácia a zvýraznenie plytvania v pohyboch,
  • realizácia len na určitých úsekoch layoutu.

Postup:

  1. nákres všetkých objektov aktuálneho layoutu (možno využiť aj tlačenú elektronickú podobu layoutu )
  2. zakreslenie každého pohybu čiarov so šípkov ( možno využiť aj viaceré farby pre odlíšenie )
  3. každý pohyb = 1 čiara
  4. čím hrubšia a dlhšia čiara tým väčšie plytvanie

 

spagetti-diagram

Optimalizácia pomocou Spaghetti diagramu

 

Vypracovanie takéhoto typu diagramu  umožňuje náhľad na pohyb ľudí, materiálu, produktov alebo dokumentov z „vtáčej perspektívy“.  Častým výstupom býva mapa, kde sa krížia rôzne farby čiar, čo evokuje potenciál na zlepšenie a reorganizáciu layoutu.

Načo možno využiť Spaghetti diagram?

  • analýza toku produktu, materiálu, dokumentov / trás operátorov,
  • meranie prejdenej vzdialenosti,
  • meranie frekvencie pohybov,
  • identifikovanie potenciálnych problémov,
    • dlhé trasy,
    • spätné trasy,
    • obchádzky,
    • navzájom sa krížiace trasy (kolízne body).

Tieto problémy môžu spôsobiť:

  • dlhé priebežné časy,
  • straty produktov,
  • chyby,
  • kolízie.

Benefity Spaghetti diagramu:

  • identifikovanie plytvaní v layoute,
  • identifikácia možností optimalizácie prepravy,
  • identifikácia možností optimalizácie komunikácie,
  • identifikácia možností optimalizácie alokácie zdrojov,
  • identifikácia možností optimalizácie bezpečnosti.